Voorspelling 2023: huizenprijzen gaan dalen, maar hoeveel?

Het jaar 2022 was op veel vlakken een bewogen jaar. Ook waar het de woningmarkt betreft. Er kwam een einde aan de extreem lage hypotheekrentes en mede daardoor stabiliseerden de huizenprijzen. Maar wat brengt 2023?

Vrouw heeft een pijl naar beneden in haar hand boven een afbeelding van een huis en muntgeld
Nieuws
Datum: 02-01-2023

Als het om de huizenprijzen gaat, zijn alle experts het met elkaar eens: die gaat dit jaar dalen. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) voorspelt een waardevermindering van 3,1% in 2023 en nog eens 3,4% in het jaar erop. Rabobank rekent op respectievelijk 3% en 1,5%. ABN AMRO en ING verwachten allebei een daling van 2,5% in 2023 en zeggen nog niets over 2024.

Niet vreemd

In de huidige markt is dat niet vreemd. De prijs van een gemiddelde koopwoning is in de afgelopen vijf jaar met meer dan 60% gestegen. Het gebrek aan woningen in combinatie met de lage hypotheekrente wakkerde die prijzen aan. Maar nu de rente in korte tijd met zo’n 3% is gestegen, zijn hypotheken een stuk duurder geworden.

Inflatie en energieprijs

Wat verder een rol speelt, zijn de inflatie en de prijs van gas en elektriciteit. Ook die zijn in korte flink omhoog gegaan. Dat legt uiteraard financiële druk op huishoudens; je kunt een euro immers maar één keer uitgeven.

Sterkere daling

Door de laatst genoemde ontwikkelingen zijn er analisten die verwachten dat de huizenprijs sterker zal dalen. In principe goed nieuws voor huizenkopers, ook omdat het aantal geplande nieuwbouwhuizen waarschijnlijk bij lange na niet wordt gehaald.

Wachten of toch niet?

Door de geschetste ontwikkelingen zijn er huizenkopers die de kat nog even uit de boom kijken. Soms is dat verstandig, soms ook niet. Wilt u daarover eens van gedachten wisselen met een hypotheekspecialist? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag