Aantal hypotheekaanvragen daalt, bestaande hypotheken vaker verhoogd

In december 2022 zijn er iets meer dan 27.000 hypotheken aangevraagd. Dat is 40% minder dan in dezelfde maand het jaar ervoor. In november 2022 waren er zelfs 50% minder hypotheekaanvragen dan een jaar eerder.

Hypotheekadviseur bespreekt en berekent met klanten de mogelijkheden voor een hypotheek
Nieuws
Datum: 03-01-2023

Een en ander blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Over heel 2022 zijn er ongeveer net zoveel hypotheken aangevraagd als in het jaar ervoor. Vooral tijdens de eerste drie maanden steeg de hoeveelheid aanvragen namelijk flink. Door de hoge hypotheekrente slonk dat aantal gedurende het jaar steeds verder.

Hypotheek meenemen

Wel zijn er steeds meer mensen die hun bestaande hypotheek meeverhuizen naar een nieuwe woning. In de laatste maand van het jaar waren dat er 15% meer dan een jaar eerder, in januari 2022 was dat nog slechts 1%. Ook hier is de veel hogere hypotheekrente de belangrijkste oorzaak.

Verbouwen en verduurzamen

Een andere trend is het verhogen van de bestaande hypotheek. Dat is meestal mogelijk als de waarde van het huis hoger is dan het hypotheekbedrag dat nog openstaat. Veel huiseigenaren kiezen ervoor om niet te verhuizen, maar hun huidige woning te verbouwen en/of te verduurzamen  en gebruiken het extra geld hiervoor.

Gedegen advies

Overweegt u ook om uw huis te verbouwen of te verduurzamen en wilt u daarvoor extra lenen? Of wilt u toch liever verhuizen naar een andere woning? In beide gevallen is gedegen advies onmisbaar. Als uw vertrouwde hypotheekadviseur staan we u graag met raad en daad terzijde. Neem gerust contact met ons op om te horen hoe we u kunnen helpen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag