Veel minder auto’s gestolen in 2021

Het aantal autodiefstallen is vorig jaar sterk afgenomen. In totaal waren het er ruim duizend minder dan in 2020. Dat is een daling van maar liefst 16%. Ook bij andere motorvoertuigen is er een dalende trend zichtbaar in het aantal diefstallen.

autodief is auto aan het open breken met een schroevendraaier
Nieuws
Datum: 31-01-2022

De avondklok zou één van de oorzaken van de afname kunnen zijn. Die was aan het begin van het jaar ruim drie maanden van kracht. Het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) vermoedt een verband, maar kan dat niet met zekerheid zeggen.

Avond en nacht favoriet

De avond en de nacht zijn de favoriete dagdelen van autodieven omdat ze dan langer de tijd hebben om weg te komen. De diefstal wordt namelijk vaak pas de volgende ochtend ontdekt. Maar met de avondklok liepen criminelen die na negen uur ‘s avonds op straat waren een groter risico om te worden aangehouden.

Andere oorzaken

Naast de avondklok zijn er volgens het LIV ook andere mogelijke oorzaken voor de daling. In februari, de maand met de grootste daling, was het erg koud én lag er sneeuw. Dat kan ook van invloed zijn. Daarnaast zijn nieuwere auto’s, waarvan het aantal toeneemt, veel lastiger te stelen dan oudere modellen.

Golf en Polo

Hoe goed het nieuws ook mag zijn, in totaal zijn er in 2021 toch nog ruim 5.400 auto’s gestolen. Opnieuw waren de Volkswagen Golf (328 gestolen exemplaren) en Polo (295 diefstallen) erg populair bij het dievengilde.

Traditioneel staan deze twee modellen hoog in de lijst. Ook de Fiat 500 en SUV’s zoals bijvoorbeeld de Nissan Qashqai en de Toyota RAV 4, waren vorig jaar erg in trek bij criminelen.

Meer informatie

Heeft u een vraag naar aanleiding van dit bericht, bijvoorbeeld over een lopende of nieuwe autoverzekering? Neem dan even contact met ons op. We zijn u graag van dienst.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.