Bescherm uw bedrijf tegen malware

Het lijkt een gevecht tegen de bierkaai: de strijd tegen digitale inbrekers. Er worden weliswaar regelmatig criminele netwerken opgerold, maar er zijn ook altijd gauw weer nieuwe actief. U loopt het risico dat er malware op uw computer wordt geïnstalleerd.

Hacker, cybercriminaliteit
Nieuws
Datum: 09-12-2021

Voorbeelden van malware zijn virussen, ransomware, Trojaanse paarden en spyware. Malware kan op verschillende manieren uw computer binnendringen. Als u gehackte websites bezoekt bijvoorbeeld, als u illegale software downloadt of een schadelijke e-mailbijlage opent.

Gevolgen van infectie

Een infectie met malware kan grote gevolgen hebben. De cybercriminelen kunnen uw bank- en inloggegevens stelen of achter privacygevoelige informatie komen. Uw antivirussoftware kan op afstand uitgeschakeld worden waardoor schadelijke programma’s op uw computer binnen kunnen komen en u bijvoorbeeld ongemerkt onderdeel wordt van een botnet. Dat is een netwerk van computers dat door criminelen op afstand wordt bestuurd voor bijvoorbeeld het verspreiden van phishing-berichten of het uitvoeren van DDos-aanvallen.

Signalen van besmetting

Malware is een verzamelnaam voor verschillende soorten schadelijke software. Denk aan virussen, ransomware, Trojaanse paarden en spyware. Hoe weet u dat uw computer besmet is? Dat is best lastig. Maar er zijn wel signalen waar u beducht op moet zijn. Bijvoorbeeld dat uw computer zomaar uitgaat en u niet meer kunt opstarten. Dat uw computer of de internetsnelheid trager is dan normaal. Dat er programma’s op uw computer niet meer werken of dat er programma’s automatisch geïnstalleerd zijn op uw computer.

Wat kunt u doen?

Experts verwachten dat er een golf van digitale inbraken op komst is. Het is daarom des te belangrijker om uw bedrijf te beschermen tegen malware. Hoe doet u dat?

  • Download en installeer geen illegale software.
  • Installeer antivirusprogramma’s.
  • Houd uw softwareprogramma’s up-to-date.
  • Klik niet op links in e-mails of op websites die u niet vertrouwt.
  • Gebruik een reclamefilter of adblocker.
  • Maak regelmatig een back-up van uw computerbestanden en bewaar ze op een externe plek.
  • Doe de basisscan cyberweerbaarheid van het Digital Trust Center (DTC)  voor tips over het verbeteren van uw beveiliging.

Cyberverzekering

Uiteraard mag een goede cyberverzekering niet ontbreken als u het cyberrisico serieus neemt. Door de toegenomen aanvallen zijn verzekeraars wel veel strenger geworden bij de acceptatie. Neem contact op met ons kantoor om uw mogelijkheden te bespreken. Wij adviseren u graag.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.