Ook in dat geval zijn er gelukkig meerdere mogelijkheden. Welke de beste is, hangt af van de gezondheidsklachten en uw persoonlijke voorkeuren.
Thuiszorg
Als het gaat om hulp bij onder andere wassen, aankleden, het aantrekken van steunkousen en het regelmatig innemen van medicijnen, kan thuiszorg vaak uitkomst bieden. U moet dan afspraken maken met de thuiszorgorganisatie, onder andere over de vraag hoe vaak de verzorgende of de verpleegkundige langskomt. Thuiszorg wordt voor het grootste deel vergoed vanuit de basis zorgverzekering.
Maatschappelijke ondersteuning
Voor hulp in de huishouding kunt u waarschijnlijk een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hiervoor kunt u het beste contact opnemen met het Wmo-loket van uw gemeente. Naast hulp bij het schoonmaken van het huis biedt de Wmo ook dagbesteding, vervoer en een boodschappenservice aan.
Als u gebruik maakt van de Wmo, moet u misschien een eigen bijdrage betalen. Sinds 2020 is dit maximaal € 19 per huishouden per maand. Meer informatie over de Wmo vindt u hier.
Langdurige zorg
Is de medische situatie ernstiger? Mogelijk komt u dan in aanmerking voor zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). U heeft hier recht op als u bijvoorbeeld een lichamelijke of geestelijke beperking heeft die niet meer overgaat én u permanent toezicht of 24 uur per dag zorg nodig heeft.
Om voor Wlz-zorg in aanmerking te komen, moet u een zogenoemde indicatie hebben. Deze vraagt u aan bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). U kunt ook aan uw huisarts vragen om dit voor u – of uw vader of moeder – te doen.
Twijfelt u over welke zorg u moet aanvragen? Op deze webpagina van de Rijksoverheid komt u er snel achter.
Verpleeghuis of toch thuis?
Met een Wlz-indicatie heeft u recht op verzorging in een verpleeghuis, een instelling voor mensen met een handicap of een ggz-instelling. Maar u kunt er ook voor kiezen om thuis te blijven wonen met intensieve zorg. Voorwaarde is wel dat uw thuissituatie geschikt is om verantwoord en doelmatig zorg te krijgen. Meer informatie over zorg uit de Wlz vindt u hier.
Eigen bijdrage
Afhankelijk van uw situatie kan de eigen bijdrage voor de Wlz hoger of lager zijn. Hoe dat precies werkt, leest u hier.