Wandelen is goed voor lichaam en geest

Natuurlijk weet u al dat wandelen goed is voor uw lichaam. Het is een perfecte activiteit voor het ‘half uur matig intensief bewegen’, dat iedereen dagelijks zou moeten doen. Maar wist u dat wandelen ook goed is voor uw geest?

Vrouw loopt in een bos met een groepje mens met hond voor haar uit

Wandelen helpt namelijk om rust te brengen in uw hoofd. Dat blijkt uit diverse onderzoeken van neurowetenschappers wereldwijd. Daardoor kunt u ‘ontsnappen’ uit gedachtenpatronen die bijvoorbeeld in stresssituaties kunnen ontstaan. Wandelen helpt dus als u ‘vastzit’ in uw hoofd.

Creativiteit

Fysieke beweging prikkelt het brein namelijk om ook te bewegen. Niet in de richting die uw gedachten het willen sturen, maar veel vrijer. In het brein komt namelijk een netwerk op gang dat ook bij creativiteit een actieve rol speelt. Daardoor komt u als het ware ‘vanzelf’ op andere of nieuwe ideeën.

Probleemoplossend vermogen

Dat komt mede omdat wandelen meerdere hersenactiviteiten stimuleert omdat we moeten opletten waar we lopen. Zonder dat u het merkt, spitst u uw oren, wordt uw blik scherper en gaat uw reactiesnelheid omhoog. Daardoor bent u alerter en dat helpt weer om uw aangeboren probleemoplossend vermogen goed te laten functioneren.

Hup, op pad!

Wandelen heeft trouwens nog meer voordelen. Omdat u endorfine en dopamine aanmaakt, remt het negatieve emoties. Verder is het goed voor uw conditie, uw hart- en vaatsysteem en versterkt het uw afweersysteem. Dus: waar wacht u nog op? Hup, wandelschoenen aan en op pad!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag